úterý 28. srpna 2012

Případ Naděždy Ostapčukové


Sport: Atletika - vrh koulí
Obvinění: Užití zakázané látky Metanolon
Stav případu: Potrestána MOV
Sankce: Odebrání titulu a olympijské medaile

Běloruská atletka Naděžda Ostapčuková přišla o vítězství v koulařské soutěži, kterou vybojovala na olympijských hrách v Londýně. Kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu se musí Ostapčuková vzdát olympijského titulu a rovněž vrátit zlatou medaili, což po odebrání titulu znamená, že se olympijskou vítězkou stala Valerie Adamsová z Nového Zélandu.

Poprvé došlo k dopingové kontrole dne 5. srpna před začátkem atletické soutěže. Druhá dopingová kontrola proběhla dne 6. srpna po soutěži.
V souladu s článkem 6.2.1 Antidopingových pravidel XXX. Letních olympijských her MOV byl informován Patrick Schamasch, předseda zdravotní komise MOV dne 10. srpna o pozitivním nálezu ve vzorku A prvního testu. Následně došlo i k pozitivnímu nálezu ve vzorku A druhého testu.

V souladu s článkem 6.2.6 výše uvedených Antidopingových pravidel byl atletce Ostapčukové dne 11. srpna 2012 formálně oznámen nález zakázané látky.

Následně byla provedena analýza B vzorků obou testů, které však pouze potvrdily přítomnost anabolické látky metanolon. Disciplinární komise poté došla k závěru, že v případě Ostapčukové došlo k porušení antidopingových pravidel a že Ostapčuková je diskvalifikována z atletické soutěže, vyloučena z olympijských her a je povinna vrátit zlatou medaili včetně diplomu a dalších ocenění souvisejících s vítězstvím. 

Tato atletka tak byla první na letošních olympijských hrách v Londýně, která byla povinna vrátit nejvyšší ocenění z olympijských her.