čtvrtek 26. července 2012

Zpráva z tisku: Sportovci se bouří proti prezidentovi světové antidopingové agentury WADA, chtějí vlastní organizaci

V reakci na kritiku ze strany prezidenta světové antidopingové agentury WADA Johna Faheye dnes v Londýně zástupci sportovců oznámili, že plánují založení celosvětové federace, která by hájila jejich práva.

LONDÝN, 26. července 2012 – Do zahájení Olympijských her chybí už jen několik hodin, ale atmosféra sportovního svátku je povážlivě narušena. Může za to prezident světové antidopingové agentury WADA John Fahey, respektive jeho vyjádření, adresované sportovcům.

Na nedávném zasedání WADA se Fahey ostře postavil proti fungování různých asociací, zastupujících práva sportovců. „Tyto organizace v žádném případě nejsou reprezentanty sportovců. Všem doporučuji, aby těmto organizacím nedali žádný manévrovací prostor,” uvedl.
Jeho výrok pobouřil zástupce sportovních organizací z celého světa. Na dnešní tiskové konferenci, pořádané v Londýně, se proti Faheymu ostře postavili a ohlásili plán na založení celosvětové federace asociací, hájících práva sportovců. Organizace bude fungovat pod hlavičkou UNI Sport PRO Global Union.
„Česká asociace fotbalových hráčů jako člen mezinárodní hráčské asociace FIFPro rovněž přispěla k iniciativě vytvoření světové asociace, která bude zastupovat různorodé zájmy všech sportovců na světě,“ uvedl Karel Poborský, předseda ČAFH.
Prezident Evropské asociace elitních atletů Yves Kummer prohlásil: „Nelze dál akceptovat, aby o podmínkách profesionálního sportu rozhodovali jen administrativní pracovníci. Je nutné, aby u jednacích stolů měli svá místa i samotní sportovci a aby byla uznávána jejich kolektivní práva. Z postoje pana Faheye je zjevné, že k tomu zatím není vůle – a to se musí změnit.”

Walter Palmer z UNI Sport PRO vyzval sportovce, aby se během Olympijských her zapojili do vzniku nové vlivné organizace. “Chceme udělat všechno pro to, abychom dokázali zformovat nezávislou organizaci, jež by dokázala kolektivní práva sportovců efektivně hájit,” uvedl.
„Je nezbytné, aby samotní sportovci měli své silné zastoupení, díky němuž mohou být slyšet,“ uvedl Karel Poborský, předseda ČAFH.