pátek 27. července 2012

CAS ad hoc tribunál pro XXX. letní olympijské hry


Mezinárodní arbitrážní soud pro sport (CAS) v průběhu letošní olympiády zřídil svůj ad hoc tribunál (CAS ad hoc Division), který bude řešit případy, které nastanou v průběhu olympiády. Podobný tribunál fungoval již na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996. 

Tomuto tribunálu bude předsedat soudce Juan Torruella z Portorika a Gunnar Werner ze Švédska. Dále bude tribunál složen z dalších 12ti soudců: 

Efraim Barak (Izrael)
Michele Bernsaconi (Švýcarsko)  
Prof. Massimo Coccia (Itálie)
Ricardo de Buen Rodriguez (Mexiko)  
Thomas Lee (Malajsie) 
Stuart McInnes (UK)
Graeme Mew (UK/Kanada) 
Guédel Ndiaye (Senegal)  
Maidie Oliveau (USA)
Sharad Rao (Keňa)
Martin Schimke (Německo)  
Alan Sullivan (Austrálie)

Všichni soudci jsou z řad právníků či odborníků na sportovní právo a budou se řídit tzv. Arbitrážními pravidly pro Olympijské hry

V případě sporu při Olympijských hrách mohou strany předložit svá podání dle pravidla č. 61 Olympijské charty prostřednictvím CAS kanceláře v Londýně. V případě podání směřující proti rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, Národního olympijského výboru, Mezinárodní federace nebo Organizačního výboru však žadatel musí za určitých podmínek vyčerpat možné opravné prostředky příslušného sportovního orgánu. CAS ad hoc tribunál má poté povinnost rozhodnout do 24 hodin.