pondělí 22. října 2012

Výpočet výše kompenzací za předčasné ukončení hráčské smlouvy – případy Matuzalem a Webster



V březnu tohoto roku zrušil švýcarský obecný soud rozhodnutí Mezinárodního soudu pro sport - CAS (Court of Arbitration for Sport). Poprvé v historii tak došlo na základě hmotněprávního přezkumu ke zrušení rozhodnutí CAS, přičemž v případě fotbalisty Matuzalema došlo podle švýcarského soudu k podstatnému porušení základních právních principů - substantive public policy. Již v minulosti došlo několikrát ke zrušení rozhodnutí CAS, nicméně se tak stalo vždy pouze na základě přezkumu procesní stránky, nikoliv samotného meritu věci.

Matuzalem vs. Shaktar Donetsk

Případ Matuzalem je jedním z nejznámějších případů týkající se výpočtu výše kompenzace za předčasné ukončení profesionální hráčské smlouvy. Brazilský hráč Matuzalem Francelino da Silva byl zakoupen ukrajinským klubem v roce 2004 za částku € 8.000.000. Nová hráčská smlouva obsahovala ustanovení, že v případě nabídky za hráče ve výši € 25.000.000 a vyšší je klub oprávněn hráče prodat. V červenci 2007 hráč ukončil předčasně svou smlouvu s odkazem na článek 17 Statusového předpisu FIFA (FIFA Regulations on the Status and Transfer of Players) a následně podepsal smlouvu se španělským klubem Real Zaragoza. Klub Shaktar Donetsk se obrátil na rozhodčí orgán FIFA (FIFA Dispute Resolution Chamber – FIFA DRC) s požadavkem ve výši právě € 25.000.000 jako kompenzaci za předčasné ukončení smlouvy. Hráč Matuzalem a klub Real Zaragoza nabídli částku € 3.200.000.

FIFA DRC rozhodlo, že částku, která je ve smlouvě určena jako oprávnění klubu hráče prodat, nelze považovat za tzv. kompenzační klauzuli, tedy ve smlouvě žádná takováto klauzule, ať již v podobě liquidated či buy out klauzule, nebyla sjednána. FIFA DRC přiznalo Shaktaru částku € 6.800.000. Při kalkulaci byly užity v prvé řadě hodnota zbývající smlouvy, přestupní částka, kterou za hráče zaplatil klub Shaktar Donetsk a nakonec kompenzace za jednání hráče v podobě nenadálého ukončení smlouvy (odůvodněno specifičností sportovní činnosti).

CAS jako odvolací orgán potvrdil, že částku € 25.000.000 nelze považovat za kompenzační klauzuli, ale zároveň zvýšil kompenzační částku na € 11.858.934, přičemž argumentoval výší hráčovy odměny v Realu Zaragoza a vzhledem ke schopnostem hráče započítal i šestiměsíční plat hráče v klubu Shaktar Donetsk.

Samotná FIFA rozhodnutí přivítala. Vnímala ho jako potvrzení důležitosti zásady smluvní stability. Zároveň ve svém vyjádření uvedla, že je nutné každý případ hodnotit individuálně a že článek 17 nepůsobí jako jednoduchá buy out klauzule, nýbrž je nutné vzít v potaz i další jednotlivosti případu.

Rozhodnutí o zákazu činnosti

Na základě žádosti klubu Shaktar Donetsk dále rozhodla FIFA o udělení zákazu činnosti samotnému hráči do té doby, dokud nebude předmětná částka zaplacena, jelikož články 22 a 64 Disciplinárního předpisu FIFA uložení takových dodatečných sankcí umožňují. Obecně legitimita specifické regulace FIFA byla navíc potvrzena v rozsudku švýcarského federálního soudu (rozhodnutí č. 4P.240/2006 z 5. ledna 2007).

Článek 22 FIFA Disciplinary Code:

A person may be banned from taking part in any kind of football-related activity (administrative, sports or any other).

Článek 64 odst. 4 FIFA Disciplinary Code:

A ban on any football-related activity may also be imposed against natural persons.


Dodatečný zákaz činnosti byl však obecně vnímán jako velmi problematický, a tak samotné rozhodnutí CAS bylo následně přezkoumáno švýcarským obecným soudem. Podle švýcarského práva může obecný soud přezkoumávat samotnou hmotněprávní stránku pouze v případě, že došlo k porušení základních právních principů a zásad – porušení veřejného pořádku na základě čl. 190 odst. 2 písmeno e) švýcarského zákona o mezinárodním právu soukromém, tedy kupříkladu princip ekvity, dobré víry, ochrana základních práv, princip pacta sunt servanda atp.

V tomto případě soud odůvodnil přípustnost hmotněprávního přezkumu a rozhodl, že zákaz činnosti mohl způsobit závažné porušení osobnostních práv hráče, protože nevzal v potaz, že by hráč na základě tohoto zákazu nemohl uzavírat jakékoliv smlouvy, což by mělo za následek zásah do jeho práv významným způsobem. Smluvní omezení ekonomické svobody tak bylo posouzeno jako nepřiměřené.

Samotný klub Shaktar Donetsk tak měl využít spíše možnosti civilního řízení k vymožení své pohledávky. Samotný zákaz činnosti by vedl navíc k paradoxní situaci, že hráč by byl zbaven možnosti výdělku, na základě kterého měl však předmětnou částku zaplatit.

Toto průlomové rozhodnutí švýcarského soudu změnilo dosavadní přístup soudu v přezkumu rozhodnutí CAS, a tak významným způsobem pozměnilo možnost vynucení vysokých finančních sankcí, které bývají ukládány hráčům a jejich klubům - tedy celý systém do této chvíle nedotknutelných disciplinárních opatření FIFA.

Webster vs. Hearts

Spory o rozsah kompenzací vedly i k předání sporu právě k FIFA DRC v případu fotbalisty Webstera. V roce 2006 byl FIFA DRC předán spor hráče skotské Premier league Andyho Webstera proti klubu Heart of Midlothian (Hearts). Hráč předčasně ukončil svou smlouvu s klubem Hearts, přičemž předpokládal, že kompenzace, kterou bude nucen zaplatit společně s novým klubem Wigan Athletic, bude vypočítána zhruba na částku £ 200.000 a zároveň vzhledem k tomu, že hráč ukončil smlouvu až po uplynutí tří-leté ochranné doby, nebude namístě ani žádná další sankce. Klub Hearts toto odmítl a podal spor k FIFA DRC, přičemž požadoval částku £ 5.037.311.

FIFA DRC rozhodlo, že došlo k jednostrannému ukončení hráčské smlouvy podle článku 17 a že k ukončení došlo mimo tzv. ochrannou lhůtu. Dále rozhodlo, že částka £ 199.976 představující hodnotu zbývající hráčské smlouvy není dostatečnou kompenzací, která by dostála principu smluvní stability, přičemž v rozhodnutí bylo stanoveno, že i ostatní kritéria musí být brána v potaz, tedy kupříkladu doba, po kterou hráč za Hearts hrál. Kompenzační částka byla tedy stanovena na £ 625.000.

Problematickou se v tomto rozhodnutí jevila zejména výše kompenzace, jelikož DRC nikterak nestanovilo, jak došlo právě k částce £ 625.000. Proto se strany odvolaly k orgánu CAS. Tento orgán označil rozhodnutí DRC za neplatné právě kvůli nedostatečnému odůvodnění výpočtu kompenzační částky, přičemž tento orgán nakonec ve sporu rozhodl, že výše kompenzační částky za předčasné ukončení kontraktu ze strany hráče činí pouhých £ 150.000, což v té době odpovídalo hodnotě zbývající hráčské smlouvy hráče u Hearts.

Význam tohoto rozhodnutí byl značný. Fotbalový svět ho vnímal jako nejdůležitější rozhodnutí od případu Bosman. FIFA toto rozhodnutí nicméně ostře kritizovala, když její prezident Sepp Blatter označil rozhodnutí za poškozující samotnou podstatu hry, zatímco hráčské asociace včele s FIFPro – mezinárodní hráčskou asociací – naopak rozhodnutí ve prospěch hráče přivítaly jako rozhodnutí směřující k větší svobodě všech fotbalových hráčů.